Facebook Pixel Code

Doneta prvostepena presuda organizovanoj kriminalnoj grupi za krivično delo trgovine ljudima

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo je danas prvostepenu presudu po kojoj su četvorica optuženih u predmetu KPO1 14/12 proglašeni krivim za izvršenje krivičnog dela trgovine ljudima u saizvršilaštvu na osnovu Člana 388, stav 7, u vezi sa stavom 1 i 3 Krivičnog zakonika Srbije. Članovi grupe se terete da su 2011. godine u više navrata vrbovali devojke iz Srbije, prebacivali ih u Italiju, gde su ih držali protiv njihove volje i seksualno ih eksploatisali. Za manje od godina dana na ovaj način oštećeno je šest devojaka, od kojih su dve bile maloletne. Odlukom suda dosuđene su im kazne zatvora u trajanju od 15 godina optuženom M.M., 13 godina optuženom Ž.S., 10,5 godina optuženom P.T. i 10 godina zatvora optuženom V.Đ. Takođe, ukoliko presuda bude potvrđena, biće u obavezi da u budžet Republike Srbije solidarno uplate sumu od 55.000 evra na ime imovinske koristi koju su pribavili izvršenjem krivičnog dela. U dosadašnjoj sudskoj praksi današnje kazne spadaju među najviše kazne dosuđene trgovcima ljudima u Srbiji.

 

Rad na ovom predmetu primer je uspešne saradnje Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Višeg tužilaštva u Beogradu. Kako je za suzbijanje trgovine ljudima neophodno adekvatno kazniti počinioce krivičnog dela, nadamo se da će prvostepena presuda biti potvrđena. Ovaj predmet trgovine ljudima prvi je koji je posle dužeg vremena preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a kako se radi o teškom i organizovanom krivičnom delu, nadamo se da ćemo u budućnosti biti svedoci više primera dobre prakse u gonjenju i adekvatnom kažnjavanju trgovaca ljudima.

NVO ASTRA bila je angažovana tokom potrage i zbrinjavanja jedne od oštećenih u ovom postupku, a još uvek je aktivna u pružanju direktne pomoći u procesu njenog oporavka i reintegracije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top