Facebook Pixel Code

Dečija priredba povodom Međunarodnog dana nestale dece

ASTRA, kao organizacija koja od 2012. godine vodi Evropski broj za nestalu decu, obeležila je Međunarodni dan nestale dece dečijom priredbom na Kalemegdanu, ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ u nedelju, 24. maja.

Dok su se devojčice i dečaci zabavljali uz nastupe hora Dečijeg kulturnog centra i hora „Dance Factory“, grupu dečaka „Pakleni Ribnikari“ i izvođenje predstave ZIT teatra, roditelji su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicama ASTRE o aktivnostima organizacije prilikom prijave nestanka, o načinima prevencije, kao i o funkcionisanju broja 116 000.

Međunarodni dan nestale dece se obeležava 25. maja u celom svetu u znak sećanja na šestogodišnjeg dečaka Itana Paca koji je 1979. godine nestao u Njujorku. Nakon ovog događaja Međunarodni dan nestale dece je ustanovio američki predsednik Ronald Regan, čiji je simbol postala rečenica „Nemoj me zaboraviti“.

Osnovne aktivnosti ASTRE prilikom prijave nestanka deteta uključuju pružanje podrške roditeljima/starateljima deteta i policiji, kao i obaveštavanje javnosti kako bi se dete što brže i bezbednije pronašlo. Putem broja 116 000 roditelji/staratelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe. Ova SOS linija je besplatna i dostupna 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Ukoliko pogledamo statističke podatke dobijene na osnovu poziva putem broja 116 000, može se reći da se najveći broj prijavljenih nestanaka odnosi na slučajeve dece koja su pobegla od kuće, slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica, odnosno kriminalne otmice. Ovaj broj su u našoj zemlji prepoznali i roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta u periodu od Drugog svetskog rata do danas.

Ovim događajem smo želeli da obavestimo ne samo roditelje, već i sve građane koji mogu dati svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci na našoj Facebook stranici i website-u, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici. Takođe, u toku je rad na inicijativi za uvođenje Tijana alerta, sistema uzbunjivanja javnosti, koji podrazumeva da celokupna javnost bude obaveštena u specifičnim slučajevima nestale dece. Prvi sati nakon nestanka su od krucijalne važnosti za uspešno pronalaženje deteta, tako da bi ovaj sistem sigurno ubrzao celokupni proces potrage.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top