Facebook Pixel Code

Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa

Koalicija prEUgovor je 22. maja konferencijom „Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa“, obeležila 10 godina postojanja.

Koliko daleko je Srbija odmakla u unapređivanju svojih standarda i praksi u ključnim oblastima koje prEUgovor prati već deceniju? Koji su glavni problemi u sporom napretku u pogledu funkcionisanja demokratskih institucija, zaštite ljudskih prava, borbe protiv korupcije i reforme policije? Može li sistem adekvatno da odgovori na epidemiju nasilja, femicida i antirodne retorike? Šta očekivati od izrade nove strategije za borbu protiv korupcije i novog zakona o unutrašnjim poslovima? Kako unaprediti proces pristupanja i osnažiti njegov reformski potencijal? – bila su neka od pitanja na koje su govornici/ce na panelu i gosti događaja pokušali da odgovore.

Ovom prilikom predstavljen je i 20. po redu prEUgovor Alarm, redovni nezavisni polugodišnji izveštaj Koalicije koji prati stanje reformi u pojedinim oblastima Klastera 1. Izveštaj obuhvata period od novembra 2022. do maja 2023. godine.

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u klasteru 1 – maj 2023

Već deset godina organizacije okupljene u koaliciji prEUgovor dokumentuju reči i dela vlasti Srbije i nadležnih institucija, analiziraju ih i stavljaju u širi kontekst, kako bi i domaća i međunarodna javnost razumela značaj i domet preduzetih reformskih aktivnosti. Alarm izveštaji su izlazili i kad su zvanični izveštaji o sprovođenju akcionih planova zatajili ili su nudili sliku paralelne realnosti, čije je naličje trebalo osvetliti. Ovih dvadeset izveštaja zato zajedno daje obuhvatan i veran, kritički obojen prikaz decenije evropskih integracija Srbije.

Već godinama koalicija prEUgovor upozorava na zarobljavanje države, koje se odvija uporedo i isprepletano sa procesom pristupanja Evropskoj uniji. Dok vlasti nastoje da prikažu određeni napredak u formalnom procesu i otvore nova pregovaračka poglavlja, odnosno klastere, efekti preduzetih aktivnosti na terenu nisu zadovoljavajući. Obaveze se neretko tumače minimalistički, kritike se omalovažavaju a rezultati predstavljaju boljima nego što jesu. Srbija je i dalje tek na sredini puta kada je reč o standardima koje treba da dostigne i dosledno primenjuje u poglavljima 23 i 24. Problematično funkcionisanje demokratskih institucija, koje se prati u okviru političkih kriterijuma, preliva se na ostale oblasti.

PDF poslednjeg izdanja ALARM izveštaja mpžete preuzeti OVDE!

Konferenciju „Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa“ možete u celosti pogledati OVDE.

Scroll to Top