Facebook Pixel Code

Deca često žrtve trgovine ljudima

U izveštaju Kancelarije UN za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala (UNODC) kritikuju se mnoge države da ignorišu taj problem. Prava dimenzija trgovine ljudima nije poznata, jer broj žrtava globalne trgovine ljudima nije poznat, ali dostiže više miliona, navodi se.

S tim u vezi, direktor UNODC-a Karlos Marija Kosta istakao je da mnoge velike države ne prosleđuju podatke, navodeći kao primer Kinu.

„Pojedine države i dalje ignorišu realnost“, konstatovao je on, dodajući da čak i pravni sistemi teže ponekad ka tome da umanjuju težinu tog oblika kriminala.

U dve zemlje od pet, koliko ih se navodi u izveštaju, 2007/2008. godine nije bila nijedna presuda za trgovinu ljudima. „Ili su te zemlje slepe što se tiče problema ili nemaju sredstva da se tome posvete, odnosno je reč o oba problema“, rekao je Kosta.

Najčešći oblik trgovine ljudima jeste seksualno ropstvo, čime je pogođeno četiri petine svih žrtava.

U izveštaju se navodi da je zanimljiv podatak da su 30 odsto počinioca tog krivičnog dela žene. U istočnoj Evropi i centralnoj Aziji udeo žena koje su osuđene zbog trgovine ljudima je čak 60 odsto.

„Šokirajući podatak je da su ranije žrtve postale one koje se bave tim kriminalom“, objasnio je Kosta.

Prisilni rad, koji se odnosi na 18 odsto žrtava, drugi je po broju žrtava oblik trgovine ljudima, a prisilna prostitucija vidljivija je od prisilnog rada, naveo je Kosta, dodajući da se prisilni rad odvija skriveno, na primer, u poljima, fabrikama ili domaćinstvima.

Dečaci i devojčice pogođeni su i jednim i drugim oblikom trgovine ljudima. Oni se šalju u prostituciju, zlostavljaju za pornografiju, moraju da proizvode luksuzne predmete, učestvuju u žetvi kakaoa i slično, piše u izveštaju.

„Iskorišćavanje dece je najstravičnija strana zločina, koji je sramota za sve nas“, naveo je Kosta u izveštaju UNODC-a.

Trgovina ljudima, rekao je, čini se postaje sve rasprostranjenija, jer mnoge zemlje ignorišu taj globalni problem. „Strahujemo da se problem pogoršava, ali to ne možemo dokazati zbog nedostatka podataka, jer i mnoge države opstruišu.“

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top