Facebook Pixel Code

Danas startuje PRONAĐI ME − Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku deteta

Srbija danas dobija novi sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica „Pronađi me“, nastao po ugledu na američki Amber Alert i slične sisteme uzbunjivanja u slučajevima nestanaka dece koji funkcionišu u drugim evropskim i svetskim državama.

Sistem je zvanično pušten u rad na 8. Konferenciji o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2023“, a istovremeno su građani/ke Srbije, korisnici mobilne telefonije, od svojih operatera dobili SMS obaveštenje.

Pronadji me! –  Sistem za hitno obavestavanje javnosti od danas je aktivan u Srbiji. Vise informacija na www.mup.gov.rs.

Ovo je ujedno bila i generalna proba da li  sistem funkcioniše.

U prvoj fazi uspostavljanja sistema „Pronađi me“, obaveštenje o nestanku deteta dobijaće svi građani putem svojih mobilnih telefona, dok će nacionalni mediji biti u obavezi da informaciju u prvih 8 sati objavljuju na svakih 30 minuta, a kasnije na sat vremena u prvih 48 sati od objavljivanja nestanka, i ukoliko dete nije još uvek pronađeno. Istovremeno, „Putevi Srbije“ objavljivaće informaciju na led ekranima pored auto-puteva, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivati na svojim informativnim displejevima informaciju o nestanku deteta.

Tokom druge faze u planu je uključivanje društvenih mreža u sistem širenja informacije o nestalom detetu.

Odluku o pokretanju sistema „Pronađi me“ donosiće MUP na osnovu unapred utvrđenih kriterijuma.

* * *

Tim za uvođenje Amber Alert sistema u Srbiji, oformljen je početkom godine po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. ASTRA je jedna od dve organizacije civilnog društva koje su učestvovale u ovom procesu. Zadovoljne smo što smo bile u prilici da na osnovu dugogodišnje prakse u vođenju Evropskog broja za nestalu decu – 116000, doprinesemo procesu uspostavljanja sistema „Pronađi me“ u Srbiji.

 

Scroll to Top