Facebook Pixel Code

Danas, 25. maja, obeležavamo Međunarodni dan nestale dece

U susret Međunarodnom danu nestale dece 25. maja, ASTRA je sprovela društveni eksperiment kako bismo ukazali na neophodnost kontinuiranog informisanja dece i odraslih o mogućim rizicima u društvu i načinima izbegavanja i zaštite. Društveni eksperiment možete preuzeti na zvaničnom YouTube kanalu organizacije https://www.youtube.com/watch?v=WAbrcCXZuR8&feature=youtu.be ili ukoliko Vam je potreban u drugom formatu, možete nam se obratiti.

ASTRA organizuje i uličnu akciju za decu i odrasle, 25. maja, na Trgu republike, u periodu 13-14 časova. Cilj ulične akcije je infromisanje građana/ki o postojanju i ulozi broja 116 000 u našoj zemlji, kao i o načinima prevencije različitih vrsta nestanaka dece. Ispisivanjem poruka u centru grada, želimo da skrenemo pažnju na postojanje ovog problema u Srbiji, gde se, prema zvaničnim podacima, prijavi godišnje preko 700 nestanaka dece. Putem broja 116 000 ASTRA je primila preko 1000 poziva i imala 67 prijava nestanaka dece ( 40 devojčica, 27 dečaka). Najveći broj prijavljenih nestanaka, jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće, a zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica, dok je tokom 2015. godine povećan broj migranata bez pratnje koji su se razdvojili od roditelja tokom izbegličke krize.

Veoma je bitno da svi građani  budu svesni mogućnosti da daju svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci na našoj Facebook stranici i website-u, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici. U toku je rad na inicijativi za uvođenje Child alerta, sistema uzbunjivanja javnosti, koji podrazumeva da celokupna javnost bude obaveštena u specifičnim slučajevima nestale dece.

Osnovne aktivnosti ASTRE prilikom prijave nestanka deteta uključuju pružanje podrške roditeljima/starateljima deteta i policiji, kao i obaveštavanje javnost kako bi se dete što brže i bezbednije pronašlo. Putem broja 116 000 roditelji/staratelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe. Ova SOS linija je besplatna i dostupna 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.
Scroll to Top