Facebook Pixel Code

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima u aprilu

BEOGRAD 15. 03. 2012, TANJUG

 

Prvi Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima počeće sa radom do sredine aprila, najavljeno je danas na konferenciji za novinare gde su potpisana dva ugovora kojima Vlada Japana i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) doniraju sredstva za njegovu rekonstrukciju i opremanje

Centar u kojem će, kako je rečeno, biti Prihvatilište i Služba za koordinaciju i pomoć žrtvama, biće smešten u Zemunu, u kući od 400 metara kvadratnih, koju je Direkcija za oduzetu imovinu ustupila Mnistarsvu rada i socijalne politike.
Ministar Rasim Ljajić je, nakon potpisivanja ugovora, naglasio da je problem trgovine ljudima sve uočljiviji i da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim brojem identifikovnih žrtava u regionu, kojih je u 2010. bilo 79.
Prvim ugovorom između Vlade Japana i Zavoda za vaspitanje dece i omladine Ministarstva Japan donira 25.000 evra za rekonstrukciju zgrade Centra, nabavku nameštaja za Prihvatilište, bele tehnike i video nadzora.
Ugovorom između IOM-a i Ministarstva ta međunarodna organizacija za nabavku nameštaja i opreme za Prihvatilište i Službe za podršku žrtavama, kao i obuku zaposlenih donira 53.000 dolara.
Najavljujući da će Centar sa radom početi do sredine aprila, Ljajić je rekao da se radi o prvom takvom centru, a budući da je do sada postojalo nekoliko prihvatilišta koja su uglavnom bila u nadležnosti nevaldinih organiuzacija.
„Prvi put se u mrežu ustanova socijalne zaštite uvodi Centar za žrtve trgovine ljudima“, istakao je ministar, koji očekuje da će taj Centar stvoriti pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao i borbu protiv tog vida kriminala.
Govoreći o potpisanim sporazumima, Ljajić je naveo da prvim ugovorom Vlada Japana donira 25.000 evra, dok drugim IOM donira 4,1 miliona dinara, odnosno 53.000 dolara, a ministarstvo treba da uloži dodatnih 4,6 miliona dinara za opremanje objekta.
Ambasador Japana Tošio Cunozaki rekao je da je trgovina ljudima jedan od ozbiljnih i duboko ukorenjenih problema ne samo u Srbiji, nego u celom svetu, zbog čega je Vlada te zemlje odlučila da podrži rad Prihvatilišta.
Cunozaki očekuje da će žrtve u tom prihvatilištu dobiti odgovarajuću negu, kako bi se što pre vratile svojim uobičajenim životima.
On je dodao da je Vlada Japana do sada realizovala 142 projekta u programu donacija za potrebe stanovništva Srbije i da će nastaviti da podržava socijlno ugrožene kategorije.
Šef Misije IOM-a u Srbiji Gregori Gudstajn rekao je da će donacija te organizacije biti iskorišćenja za kompjutersku opremu, nameštaj, noćnog čuvara, psihološko i pravno savetovanje za žrtve, kao i treninge za zaposlene u Centru.
Kako je dodao Gudstajn, Centar će biti deo šire mreže i sarađivaće sa šest centara za socijlni rad u Kraljevu, Kruševcu, Subotici, Novom Pazaru, Novom Sadu i Požarevcu, koji će biti njegova produžena ruka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top