Facebook Pixel Code

„Balkans ACT Now! – BAN III“ radionica za eksperte uključene u razvoj specifičnih indikatora kao dela instrumenta za praćenje

ASTRA je od 7. do 9. oktobra, u sklopu projekta BAN III – The Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!, organizovala radionicu namenjenu ekspertima iz regiona, koji su mapirani i angažovani od strane pet partnerskih organizacija. Cilj ove radionice bila je razmena informacija o tekućim procesima razvoja instrumenta za praćenje (monitoring tool) u svih pet partnerskih zemalja. Jednom razvijen i prihvaćen, instrument za praćenje bio bi namenjen državnim institucijama i drugim relevantnim akterima koji se bave praćenjem politika borbe protiv trgovine ljudima, zatim kvaliteta usluga koje se pružaju žrtvama, upoređivanjem podataka u regionu, a to sve zajedno bi trebalo da dâ osnovu za uspostavljanje budućih kancelarija za nacionalne izvestioce.

Tokom prvog dana radionice, stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije, zajedno sa međunarodno priznatim stručnjakom za borbu protiv trgovine ljudima Majkom Dotridžem (Mike Dottridge), razmenili su svoja dosadašnja iskustva o procesu prilagođavanja indikatora specifičnim nacionalnim potrebama i razgovarali o prikupljanju podataka na osnovu njih. Tokom drugog i trećeg dana radionice, učesnici su razgovarali o procesu analize prikupljenih podataka i potencijalnim izazovima u tom procesu, zatim o izradi pilot nacionalnih izveštaja, kao i o organizaciji Regionalne radne konferencije na kojoj će ti nacionalni izveštaji biti predstavljeni. Kao krajnji dogovor i jedan od ključnih zaključaka među učesnicima istaknut je značaj kontinuirane saradnje sa relevantnim državnim institucijama u svim fazama razvoja instrumenta za praćenje. Jedino osmišljen kroz participativni proces i prilagođen nacionalnom kontekstu svake od pet partnerskih zemalja, instrument za praćenje ima potencijal da bude institucionalizovan, i na taj način u mogućnosti da ostvari svoju primarnu funkciju, a to je: efikasno nadgledanje svih nivoa zaštite prava žrtava trgovine ljudima.

 

Od januara 2018. godine ASTRA zajedno sa još pet partnerskih organizacija iz regiona − Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS (BiH), Centar za ženska prava (Crna Gora), Center for Legal Civic Initiatives (CLCI, Albanija), Otvorena porta La strada (Severna Makedonija) i Holandski Helsinški Komitet, sprovodi treću fazu regionalnog projekta BAN III − The Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!, uz finansijsku podršku Evropske unije. O postignućima prethodne dve faze BAN projekta detaljnije se možete informisati ovde.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top