Facebook Pixel Code

ASTRA SOS telefon je dobio licencu nacionalnog SOS telefona

Nakon 35 000 poziva i pružene pomoći za 503 žrtve trgovine ljudima ASTRA SOS telefon je dobio licencu

U susret obeležavanju Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, prvi i za sada jedini telefon specijalizovan za (potencijalne) žrtve trgovine ljudima, ASTRA SOS telefon je dobio licencu od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Formalno licenciranje pokazuje da su institucije i drugi akteri prepoznali profesionalnost i visoke standarde ASTRINOG tima koji na centralno mesto stavlja žrtvu i ostvarivanje njenih prava, kao i požrtvovanost tima da obezbedi pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima tokom procesa oporavke i reintegracije.

Od nastanka ASTRA SOS telefona 2002. godinedo danas primljeno je preko 35000 poziva, među kojima je većina poziva direktno u vezi sa trgovinom ljudima, dok su 1/3 pozivi u kojima građani/ke proveravaju rizične poslovne ponude koje građane/ke mogu uvesti u lanac trgovine ljudima. ASTRIN tim je u prethodnih 16 godine identifikovao i pružio pomoć za 503 žrtve različitih oblika eksploatacije, većinom ženama i devojčicama koje su seksualno eksploatisane. Osobama koje su preživele trgovinu ljudima potrebne su različite vrste pomoći kako bi prevazišle fizičke i psihičke posledice koje eksploatacija uzrokuje. Stoga, najčešći vidovi podrške koje ASTRA pruža godinama su medicinska, psihološka, pravna pomoć, alternativni smeštaj, nastavak školovanja i ekonomsko osnaživanje u cilju što bržeg i efikasnijeg oporavka.

Licenciranje SOS telefona doprineti većem kvalitetu i standardizaciji ove vrste socijalne usluge, kao i održivosti SOS telefona, pogotovo u kontekstu primetnog slabljenja interesovanja donatora za finansiranje socijalnih usluga.

ASTRA SOS telefon će i u narednom periodu nastaviti da pruža svoje usluge besplatno, za žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima putem broja 011 785 00 00

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top