Facebook Pixel Code

ASTRA dobila CHILD10 nagradu za borbu protiv trgovine ljudima

Trgovina decom i seksualna eksploatacija dece su u porastu u Evropi. Pandemija izazvana virusom kovid 19 samo je pogoršala situaciju i učinila mnogu decu ranjivijom na zlostavljanje. Danas Child10 – mreža organizacija posvećenih zaštiti dece od trgovine i eksploatacije, objavljuje listu organizacija, sada i članica mreže, koje su nagrađene Child10 nagradom za 2021. godinu, a koje deluju širom Evrope. Ove organizacije sada su u prilici da udruže snage kako bi zaustavile trgovinu ljudima i seksualno iskorišćavanje devojčica u Evropi. Organizacija ASTRA je jedna od deset izabranih organizacija u konkurenciji od preko 90 nominanovanih iz 27 zemalja širom sveta.

Sistematsko i skoro podrazumevajuće zlostavljanje devojčica se svakodnevno dešava u svim društvenim kontekstima širom sveta. Danas, 24. februara 2021. Child10 objavljuje listu deset nagrađenih organizacija za 2021. godinu. Organizacija ASTRA jedna je od nagrađenih, a ova nagrada predstavlja priznanje za  trud uložen u iskorenjivanje svih oblika eksploatacije i trgovine ženama i devojčicama.

Globalni izveštaj o trgovini ljudima Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) ukazuje na to da je svaka treća žrtva trgovine ljudima dete, a da 95% žrtava trgovine ljudima u cilju seksualnog iskorišćavanja čine devojke, devojčice i žene. Ove godine ASTRA će udružiti snage sa još deset organizacija iz različitih delova Evrope, pod ovogodišnjim sloganom Child10 „Prava devojčica nemaju cenu“, kako bi poboljšale sistem zaštite devojčica od trgovine ljudima u Evropi.

 • Astra je već dve decenije pokretačka snaga u zaštiti žrtava trgovine ljudima u Srbiji, i ostala je verna svom cilju uprkos vrlo izazovnom kontekstu. ASTRIN glas je danas jedan od najjačih, najglasnijih i najkredibilnijih glasova protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije u Srbiji i regionu. Impresivna je snažna posvećenost ASTRE da vodi, bude na čelu ove borbe, pruža podršku žrtvama i primenjuje holistički pristup zasnovan na pravima žrtava trgovine ljudima – rekao je povodom dodele nagrade ASTRI generalni sekretar Child10 Jacob Flärdh.

Pored toga što će biti u prilici da radi zajedno sa ostalim organizacijama, ASTRA će od glavnog partnera Child10, njenog veličanstva kraljice Švedske Silvije i od švedske fondacije „Briga o deci“, dobiti 100 000 SEK namenjenih radu protiv eksploatacije i trgovine ljudima. Pored toga, ASTRI postaje dostupan i program podrške namenjen jačanju, razvoju i održivosti organizacije.

 • Ova nagrada dolazi u pravom trenutku, kada obeležavamo dvadeset godina rada i postojanja. Veoma nam je drago da su naši napori, zalaganje i posvećenost borbi protiv svih vidova eksploatacije, a naročito žena i dece, vidljivi i prepoznati i van granica naše zemlje. Ovo je još jedna potvrda da smo na pravom putu i da svaki atom snage uložen u ovu iscrpljujuću borbu nije uzaludan. Hvala Child10 na nagradi, rado ćemo udružiti snage sa ostalim organizacijama – dobitnicama nagrade, i dati svoj doprinos da devojčicama širom Evrope obezbedimo sigurniju budućnost – rekla je ovom prilikom izvršna direktorka ASTRE Marija Anđelković.

ASTRI je dodeljena nagrada na onlajn događaju kome su prisustvovali i njeno veličanstvo kraljica Švedske Silvija i ministarka spoljašnjih poslova Švedske, Ann Linde. Događaj je emitovan na  Fejsbuk stranici Child10 i sajtu child10.org danas 24. Februara od 12:00−13:15 h.

Nagradu Child10 za 2021. dobili su:

 1. ASTRA, Srbija
 2. eLiberare, Rumunija
 3. Ellencentret, Švedska
 4. Footprint to Freedom, Holandija
 5. Iroko Onlus, Italija
 6. lightup International, Nemačka, Norveška i Austrija
 7. MARTA Centre, Letonija
 8. Novahuset, Švedska
 9. Novi Put, Bosna i Hercegovina
 10. Vatra, Albanija 

O Child10

Vizija Child10 je svet bez trgovine decom i drugih oblika seksualnog iskorišćavanja dece. Verujemo da se promena postiže holističkim pristupom zasnovanim na pravima deteta. Zajedno sa lokalnim organizacijama i drugim akterima na terenu razvijamo i zalažemo se za učinkovita i trajna rešenja koja će osigurati da se prava svakog deteta poštuju, štite i ispunjavaju.

Scroll to Top