Facebook Pixel Code

9 Saveta za bezbednost dece tokom odmora/praznika

Svi volimo leto. Ono je stiglo i sa sobom donelo sunce, lepo vreme i godišnje odmore. Ko još ne voli odmor, more, plažu? Ipak, ukoliko imate porodicu i malu decu, godišnji odmor može biti jako stresan −od kretanja po velikoj gužvi do upoznavanja sa nepoznatim mestom – nije jednostavno istovremeno razgledati grad i držati decu na okupu. Iako se o ovome ne priča često, gubitak deteta na odmoru, tj. na moru, vrlo je česta pojava.

Ovim putem vam dajemo par saveta za bezbenost vašeg deteta tokom praznika, ali takođe i mimo njih.

1. Uspostavljanje otvorene komunikacije
Uspostavite stalnu i iskrenu komunikaciju sa decom, stalno ih ohrabljujte kako bi oni govorili iskreno o svojim željama, problemima, različitim iskustvima, emocijama i slično. Slušajte ih aktivno i pozitivno odgovorite na njihovu otvorenost, posebno kada su u pitanju teške teme. Vaša deca tokom razgovora sa vama treba da osete sigurnost.

2. Verujte svojoj deci i naučite ih ona veruju sama sebi
Naučite decu da slušaju svoju intuiciju. U slučaju da se osete ugroženom, njihove telesne manifestacije mogu biti upozoravajuće su: neprijatni „leptirići“ u stomaku, drhtanje, zabrinutost… Razovarajte sa svojom decom o tome i objasnite im da su takve pojave normalne. Treba da steknu poverenje u vas, i ukoliko se osećaju loše, da znaju da mogu da vam se obrate. Takođe, objasnite ime da je u redu reći ,,ne“ ukoliko se osećaju neprijatno u datoj situaciji i da ostale osobe to treba da poštuju.

3. Naučite vaše dete osnovnim informacijama o sigurnosti
Ukoliko se vaše dete izgubi, potrudite se da ima dovoljno informacija kako da potraži pomoć: Da li vaše dete zna svoje puno ime i prezime? da li adresu stanovanja? da li zna vaš broj telefona? Ukoliko su vam deca jako mala, najbolje je da sve ove informacije ostavite na nekoj etiketi, koja je na njima (prišivena za garderobu i sl.) i koja je vidljiva.

4. Uspostavljanje granica i pravila pre odlaska na odmor
Odlazak na novo i nepoznato mesto može biti jako uzbudljiv, ali takođe može biti i stresan za vašu porodicu. Potrudite se da zajedno da detetom/decom utvrdite osnovna pravila i granice pre nego što odete na odmor.

5. Sačuvajte Evropski broj za nestalu decu u telefonu (116 000)
Evropski broj za nestalu decu trenutno je aktivan u 32 zemlje širom Evrope, pa i u Srbiji. ASTRA je 2012. godine uvela jedinstveni evropski broj 116000 za nestalu decu u Srbiji. Cilj ovog SOS telefona je da, po prijemu prijave nestanka, osigura trenutnu akciju usmerenu na uspešan pronalazak deteta. Bez obzira gde ne nalazite u Evropi, na ovom broju možete naći besplatnu psihološku, administrativnu i pravnu podršku nestaloj deci i njihovim porodicama 24/7.

6. Imajte precizan dogovor sa bivšim/om partnerom/kom pre odlaska na odmor
Otmica dece od strane bivših partnera nije retkost ni tokom praznika. Roditeljima koji više ne žive u zajednici potrebna je dozvola drugog roditelja ukoliko sa detetom želi samostalno u inostranstvo. Ako se ta dozvola ne dobije, a krene se na put, to se tretira kao otmica deteta, čak i ako imate zajednički roditeljski autoritet. Pre odlaska proverite da li postoje posebni obrasci i postupci ovlašćenja u vašoj zemlji putovali sa detetom u inostranstvo.

7. Upadljiva odeća ima svoju svrhu
Svetla i šarena odeća će vam svakako olakšati da držite na oku svoju dete, pogotovo u velikoj gužvi. Takođe, potrudite se da i vi budete lako uočljivi svom detetu.

8. Ustanovite trajno mesto nalaženja
Kada ste van kuće, dogovorite sa detetom neko mesto, prepoznatljivo i lako za nalaženje, ćete se naći ukoliko se dete u nekom trenutku izgubi. Takođe, napravite podsetnik o pravilima koje ste postavili pre puta − gde vaše dete može samo ići i šta bi trebalo da čine u slučaju da se izgube.

9. Prvi koraci ukoliko vam je dete nestalo iz vidokruga
Ukoliko vam je dete nestalo, trebalo bi da odete na mesto gde ste ga poslednji put videli ili na mesto na gde mislite da bi dete moglo da se nalazi. Mlađu decu privlače šarene i svetlucave stvari poput balona, muzike ili mesta sa slatkišima i slično. Ukoliko ne možete da pronađete svoje dete, pozovite Evropski broj za nestalu decu 116 000 radi informisanja, pomoći i podrške.

Originalan text Missing Children Europe

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top