Facebook Pixel Code

20 godina Međunarodnog dana nestale dece – 25. maj 2021

Beg od kuće, nestanak dece bez pratnje, roditeljske, ali i kriminalne otmice najčešći su uzroci nestanka dece. NVO ASTRA pruža stručnu pomoć i podršku u vezi sa svim prijavljenim slučajevima i već 9 godina u Srbiji upravlja jedinstvenim EVROPSKIM BROJEM ZA NESTALU DECU 116 000 − jedinim akreditovanim SOS telefonom ove vrste u Srbiji, dobijenim u saradnji sa međunarodnom organizacijom Missing Children Europe. Hitno prijavljivanje nestanaka dece ključno je za brze i adekvatne reakcije. Po prijemu prijave nestanka, ASTRA osigurava trenutnu akciju koja podrazumeva pomoć policiji u potrazi, kao i podršku porodici čije je dete nestalo tokom i nakon istrage. ASTRA SOS evropski telefon za nestalu decu dostupan je 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i pozivi sa svih mreža su besplatni.

Procenjuje se da svake godine u Evropi nestane 200.000 dece. U 2020. Evropske linije za nestalu decu 116 000 zabeležile su 42.662 poziva, koji su bili u vezi sa 8.857 slučajeva nestale dece (17% više nego prošle godine). Veliki deo poziva odnosio se na decu pobeglu od kuće, 53%, zatim slede roditeljske otmice, a samo 3,6% poziva se odnosilo na decu nestalu u migracijama. Od osnivanja marta 2012. godine do kraja 2020. godine, na ASTRIN evropski broj za nestalu decu primljeno je 3350 poziva, prijavljeno 120 nestanaka dece (71 devojčica i 49 dečaka). Tokom prošle bilo je je 382 poziva, na osnovu kojih je registrovano 8 slučajeva nestale dece – 6 devojčica i 2 dečaka. Petoro od ove dece je pronađeno, za ostalima se traga.

Zbog nedostatka zvaničnih statistika o nestaloj deci, jedini evropski izveštaj sa zvaničnim podacima je zastareo i datira od pre skoro 10 godina. Zbog toga, od 2014. godine, Missing Children Europe prikuplja i analizira podatke SOS linija za nestalu decu 116 000. Missing Children Europe (MCE) 25. maja objavljuje ove godišnje izveštaje, i podstiče institucije EU, države članice i širu javnost da aktivno podižu svest o postojanju 116 000 SOS linija u svakoj zemlji ponaosob. Izveštaj MCE za 2020. godinu biće dostupan na ovom linku tokom sutrašnjeg dana https://missingchildreneurope.eu/annual-reports/.

ASTRA na Međunarodni dan dece 2020. apeluje i ukazuje da je hitno neophodno:

  1. Napraviti zvaničnu objedinjenu statistiku, data bazu ili registar nestale dece na državnom nivou, koja bi, u slučajevima kada je to moguće, davala uvid u razvoj i status istrage.
  2. Obezbediti iz državnih fondova finansijsku podršku SOS linijama licenciranim od strane iste te države, pa i ASTRINOJ 116 000 liniji, koja od pokretanja 2021. godine sve fukcioniše volonterski.
  3. Uvesti tehnološke inovacije kako bi se ubrzalo reagovanje povodom nestanaka dece i povećala mogućnost njihovog pronalaženja, npr. uvođenje Child Alert Sistema. Ovakvi sistemi omogućavaju rano uzbunjivanje javnosti pa samim tim i uspešnije pronalažene nestalog deteta. To zahtevan tehnološki poduhvat, kojim bi trebalo pokriti čitavu zemlju i koji treba da bude uvezan sa inostranim sličnim sistemima, a infomacije koje bi se na taj način sakupljale ključne su za sproveđenje istrage od strane MUP-a.
  4. Unaprediti međusektorsku saradnju, uz korišćenje znanja i resursa NGO sektora, koji dugo funkcioniše u ovoj oblasti i uvezan je sa međunarodnim organizacijama koje se bave ovim problemom, i uspostaviti jasna pravila međusobnog funkcionisanja.
Scroll to Top