Facebook Pixel Code

10 preventivnih saveta kako zaštititi decu tokom letnjih odmora

Leto je stiglo. Svi se radujemo odmoru i slobodnom vremenu koje ćemo da provedemo sa porodicom i prijateljima. Međutim, i tokom ovih divnih dana bi trebalo da budete oprezni. Naime, podaci u Belgiji i Britaniji su zabrinjavajući i pokazuju da je čak 1700 dece izgubljeno na belgijskoj obali tokom 2016. godine (ali je ovaj broj smanjen tokom 2017. godine), dok u Britaniji jedni od šest roditelja izgube svoje dete za vreme odmora. Treba naglasiti da je prosečno vreme nestanka bilo 4 minuta i da su bazeni bili najčešće lokacije gde su deca nestajala iz vidokruga roditelja. Iz ovog razloga organizacija Missing Children Europe je napravila listu 10 preventivnih saveta koji će učiniti da i roditelji i deca uživaju u odmoru i nemaju stres.
1. Gradite otvoren odnos sa svojim decom i prilagodite komunikaciju njihovom uzrastu
Ohrabrite vaše dete da razgovara sa vama, da vam kaže sa kim se igra i da vas uvek pita za dozvolu.
2. Naučite svoje dete šta je u redu, a šta nije
Naučite svoje dete da njihovo telo pripada njima i da je u redu da kažu “ne” ukoliko im neko predloži da urade nešto što im nije prijatno i objasnite im razliku između “dobre” i “loše” tajne.
3. Napravite dogovore i pravila sa svojom decom
Kada ste napolju sa svojim detetom, dogovorite se o mestu koje je detetu opšte poznato, da ukoliko se razdvojite, dete zna gde bi trebalo da dođe. Da li je vaše dete upoznato sa okolnostima u kojima bi trebalo da traži pomoć starijih? Ili ko su osobe od poverenja ili autoriteti?
4. Naučite svoje dete osnovne infromacije
Da li vaše dete zna svoje puno ime i prezime, kao i adresu? Da li zna vaš broj telefona, kao i SOS telefon u slučajevima nestanka?
5. Upadljivost može biti od pomoći
Svetle i šarene boje odeće omogućuju da vam dete uvek bude u vidokrugu, pogotovo ako ste na mestima sa mnogo ljudi.
6. Narukvice sa vašim brojem telefona mogu biti korisne za mlađu decu
Naučite vaše dete da bi trebalo da se obrate policajcu ili drugim roditeljima ukoliko se izgube, da im pokažu narukvicu i pitaju ih da im pozovu roditelje
7. Sačuvajte broj SOS telefona za nestalu decu 116 000 u vašem telefonu u slučaju da vam se dete izgubi
116 000 je Evropski broj za nestalu decu i roditelje kojima je dete nestalo. Ovaj broj funkcioniše u 31 zemlji Evrope i dostupan je na engleskom , kao i na nacionalnim jezicima zemalja gde se nestanak dogodio. SOS telefon pruža profesionalnu, socijalnu, psihološku, administrativnu i pravnu pomoć tokom cele godine, 24/7 i sve usluge dobijene putem ovog telefona su besplatne. Evropski broj za nestalu decu u Srbiji vodi organizacija ASTRA.
8. Napravite dogovore sa drugim starateljom vašeg deteta pre nego što otputujete u stranu zemlju
Roditeljske otmice se često dešavaju za vreme odmora. Jedan od roditelja putuje u inostranstvo sa svojim detetom, dok drugi odluči da ostane u zemlji. Kao roditelju, vama je potrebna saglasnost drugog partnera kako biste sa detetom prešli granicu. Ukoliko nemate saglasnost, prelazak granice će se posmatrati kao otmica deteta, čak iako delite starateljstvo.
9. Budite spremni i informisani šta bi trebalo da radite ukoliko vam dete nestane
Idite na mesto gde ste poslednji put videli dete ili na mesto gde mislite da bi on/ona mogao da bude. Mlađu decu često mogu da privuku baloni, voda, muzika, itd. Ako i nakon toga, ne možete da pronađete vaše dete, kontaktirajte prolicijsku stanicu i prijavite nestanak. Takođe, možete da kontaktirate 116 000 Evropski broj za nestalu decu, za pomoć i podršku.
10. Još jedan vid pomoći može biti i aplikacija Not Found

Želimo vam bezbedno, veselo i zanimljivo leto.

Orginalan tekst možete da pronađete ovde, na engleskom, koji je objavila organizacija Missing Children Europe.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top